Upravljanje projektima odlučuje o uspehu poslovanja

Šta je to zajedničko što povezuje značajan deo poslovnih vesti da je: puštena u pogon nova fabrika, otvorena deonica auto puta, predstavljen novi model automobila, sertifikovan kvalitet proizvoda, renovirana bolnica i sl. Sve navedeno je konačni rezultat specifičnih aktivnosti koje povezuje upravljanje projektima. Koliko je reč o značajnoj delatnosti govori podatak Svetske banke da se na svetskom nivou 20% ukupnog bruto društvenog proizvoda troši na aktivnosti čija se realizacija zasniva na upravljanju projektima. Ovaj procenat u najrazvijenijim zemljama iznosi i više od 25% i nastavlja sa rastom! Iza ovih procenata nalaze se projekti u mnogim oblastima: privredi, finansijama, državnom sektoru, različitim organizacijama, uslužnim delatnostima i dr. Naravno, takav ogroman volumen zahteva i odgovarajuću logistiku koja je još uvek deficitarna ali se ubrzano razvija kroz edukaciju kadrova na svim nivoima, od univerziteta do specijalizovanih institucija za obuku i sertifikovanje kadrova.

Na koji način je najlakše razlikovati projekte od redovnih i ostalih aktivnosti. Osnovne karakteristike projekta su da ima:

 • jasno postavlje cilj koji se mora realizovati projektom,
 • definisan ciklus sa odgovarajućim elementima,
 • precizno utvrđene rokove u kojima mora da se realizuje,
 • budžet za realizaciju projekta i druge specifične karakteristike,
 • najčešće uključuje učesnike iz različitih organizacionih delova,
 • cilj projekta je veoma često u potpunosti nova aktivnost koja ranije nije realizovana.

Preciznosti radi, treba navesti i ono što projekat razlikuje od svakodnevnih aktivnosti ali i od programa koji su različita specifična kategorija aktivnosti. Za razliku od projekata koji su uglavnom specifični i realizuju se najčešće na osnovu strategijskih planova, svakodnevne redovne aktivnosti se realizuju na osnovu operativnih planova, slične su i ponavljaju se. U slučaju programa, reč je obično o grupi projekata koji se realizuju radi ostvarivanja zajedničkog cilja. Tako na primer, kreiranje novih kompleksnih proizvoda su rezulta odgovarajućeg programa koji sadrži brojne projekte.

Zbog navedenih karakteristika ne može se smatrati uspešnim svaki onaj projekat kojim je realizovan definisani cilj. Njegov uspeh određuje i ispunjavanje ostalih napred navedenih zahteva što ceo proces čini veoma zahtevnim i stresnim za sve učesnike, a najviše za samog menadžera projekta. U cilju uspešnog upravljanja projektom koriste se raznovrsne alati i tehnike rada.

Generalno, svaki projekat se sastoji od dve osnovne grupe aktivnosti. Prva je tehničkog karaktera i obuhvata: obuhvat i pregled aktivnosti, utvrđivanje dinamike rada, alokaciju resursa, definisanje budžeta po fazama i za ceo projekat i izveštavanje o statusu projekta u odnosu na planirane aktinosti. Druga grupa aktivnosti zahteva veštine društvenog karaktera kao što su: menadžment, timski rad, pregovaračke sposobnosti, rešavanje problema i konflikata, upravljanje odnosima sa klijentima, podizvođačima i isporučiocima.

Upravljanje projektima je najčešće u nadležnosti kvalifikovanih pojedinaca u organizaciji, nižeg ili srednjeg menadžmenta. Uobičajeno je da organizacije istovremeno realizuju veći broj različitih projekata. U tom slučaju najčešće neko od višeg menadžmenta vrši funkciju upravljanja portfoliom projekata. Izbor je najčešće na rukovodiocima organizacionih delova koji realizuju najveći broj projekata ili na nosiocima najviših funkcija u slučaju velikih i veoma značajnih projekata za organizaciju. Njihove aktivnosti obuhvataju:

 • koordinaciju selekcije projekata za realizaciju sa strategijskim planovima i prioritetima organizacije,
 • nadgledanje alokacije i upotrebe resursa,
 • olakšavanje komunikacije i podršku autoritetom gde je to neophodno za neometanu i efikasnu realizaciju projekta,
 • podršku primeni najbolje prakse u cilju efikasne realizacije projekta,
 • upravljanje celokupnim portfoliom projekata u zavisnosti gde je to neophodno da bi se korigovale aktivnosti i unapredila njihova realizacija

Možda vam sve napred navedeno deluje preterano ali istina o tome koliko je upravljanje projektom težak i odgovoran posao može se shvatiti iz sledeće statistike (izvor www.teamgantt.com):

 1. svega 2,5% kompanija uspešno implementira sve svoje projekte,
 2. prosečno prekoračenje troškova svih pojekata iznosi 27%,
 3. preko 57% projekata se završi neuspehom zbog problema u komunikaciji,
 4. oko 39% projekata bude neuspešno zbog: lošeg planiranja, neadekvatnih resursa i nedovoljnog angažovanja učesnika u projektu,
 5. organizacije koje su uspešne u realizaciji projekta u 77% slučajeva visoko vrednuju aktivnost upravljanja projektom dok je kod neuspešnih to slučaj samo kod 40%,
 6. kod projekata čiji budžet iznosi preko 1 milion USD procenat neuspešnih je za 50% veći nego kod onih čiji je budžet ispod 350 hiljada USD,
 7. 90% iskusnih projektnih menadžera i visokih rukovodilaca smatra da je upravo kvalitet upravljanja projektom ključan faktor za njegov uspeh.

Uspešno poslovanje u savremenim preduzećima, finansijskim institucijama, državnoj upravi i drugim organizacijama zahteva realizaciju sve većeg broja projekata. To je još jedan razlog zašto se ovoj oblasti mora posvetiti velika pažnja. Nije teško dokazati da stepen uspešnosti realizacije projekata pravi odlučujuću razliku u upešnosti poslovanja direktnih konkurenata na tržištu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =