Svetsko tržište akcija nastavilo rast i u 2018. godine kakve su prognoze za Srbiju?

Najznačajniji svetski indeksi akcija ostvarili su značajan rast u 2017. godini. Britanski FTSE indeks akcija je zahvaljujući značajnom rastu u poslednjem mesecu ostvario ukupni rast u toku prošle godine od 22%. Ovaj trend je nastavlje i u 2018. godini sa ostvarenim dodatnim rastom od 2%. Posle novogodišnjih praznika, rast je nastavljen i kod ostalih najznačajnijih indeksa, pa je tako Dow Jones indeks akcija industrijskih kompanija  porastao za dodatnih 0,4%. Rekordan nivo je postiga indeks akcija Tokijske berze TOPIX,  koji je dostigao najvišu vrednost od 1991. godine i tako najavio produžetak snažnog globalnog rasta vrednosti akcija u toku prve nedelje trgovanja u 2018. godini.

Analitičari ocenjuju da ima više razloga za navedena kretanja a posebno ističu nove poreske propise u SAD uvedene prošlog meseca koji su povećali očekivane zarade kompanija sa liste S&P 500. U okviru njih, najveći rast vrednosti su ostvarile akcije energetskog sektora (preko 7%) što je rezultat  najvećeg porasta cena  nafte od maja 2015. godine. Značajan porast su ostvarile i akcije kompanija iz sektora: sirovina (5%), trajnih potrošnih dobara (>4%), industrije (>4%), telekomunikacija (>3%) i informacionih tehnologija (>3%). Manji rast je otvaren u finansijskom sektoru, sektoru roba široke potrošnje i nekretnina. Najveći pad su zabeležile akcije kompanija iz sektora komunalnih usluga (-7%).

Sve prethodno navedene je uticalo na snažan pozitivan sentiment investitora na zapadu što se odražava na tekuća tržišna kretanja. Očekuje se nastavak sinhronizovanog rasta svetskih tržišta koji bi trebao da dovede do prevazilaženja trenda rasta u 2017. godini. Veruje se da će se u poslednja tri kvartala 2018. godine ostvariti još značajniji rast nego u prvom.

Sve je više glasova koji ukazuju da su tržišta razvojenih zemalja značajno pregrejana tj. da ne odražavaju pravu vrednost tržišnih materija koji su uglavnom precenjeni. Za tržišta zemljama u razvoju naročito su značajne analize koje ukazuju da njihova tržišta akcija trenutno nude investitorima znatno veću vrednost za uloženi novac, što će svakako uticati na značajniji rast na njihovim berzama u narednom periodu, poguran učešćem stranih investitora koji će nastojati da diversifikuje svoj portfolio kako bi na vreme otvorili svoje pozicije na njima ali i umanjili izloženost na njihovim domaćim tržištima gde ima sve više znakova da su precenjena i da taj mehur može da pukne znatno pre nego što se očekuje.

Ovo se za sada poklapa sa kretanjima i na Beogradskoj berzi gde je u decembru 2017. godine bilo veoma veliko učešće stranih investitora u trgovanju, što je rezultiralo rastom cena akcija i snažnim sentimentom. Očekuje se nastavak tog trenda i u prvim mesecima 2018. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =