Rusija razmatra mogućnost uvođenja kripto-rublje

Krajem 2017 godine, Rusija je odlučila da privremeno blokira pristup građanima prema sajtovima za trgovanje kripto valutama. U tom trenutku se činilo da postoji generalno negativan stav Rusije prema kriptovalutama. I pored toga, nedavno je ekonomski savetnih predsednika Ruske federacije, Vladimira Putina, izneo svoj stav je bi korišćenje domaće Ruske kriptovalute bilo korisno sredstvo za izbegavanje ekonomskih sankcija uvedenih od strane zapadnih zemalje.

Kako navodi „Financial Times“ predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin je zvanično tražio od nadležnih institucija u Rusiji da se razvije domaća kripto valuta tzv. kripto-rublja. Tom prilikom, on je istakao da bi takav instrument bio veoma koristan za državne poslove jer bi se mogli otvoriti računi i uspostaviti plaćanja sa korespodentima širom sveta bez obzira na sankcije.

Prema raspoloživim informacijama, kripto-rublja bi bila ekvivalent rublje, ali bi imala određena ograničenja u korišćenju koje bi se pratilo od strane vlade. Očekuje se da će vlada uskoro propisati način kreiranja i trgovanja sa kriptovalutama u zemlji.

Isti izvor dalje pretpostavlja da bi uvođenje domaće kripto-rublje takođe omogućilo dodatnu kontrolu i nadzor njenih korisnika jer bi on bila emitovana i kontrolisana isključivo od strane Ruske vlade.

Rusija nije prva zemlja koja je najavila da sagledava mogućnost uvođenja svoje kripto-valute. Švedska „Riskbank“ razmatra uvođenje elektronske verzije švedske krune. Takođe, vlada Venecuele je objavila prošle nedelje da je blizu odluke da emituje svoju domaću kriptovalutu koja bi bila podržana naftom i da na taj način stabilizuje trenutnu krizu u zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − two =