Posledice slabe tražnje za novim Ajfonom X

Akcije nekoliko Eplovih dobavljača su u kontinuiranom padu poslednja dva dana posle glasina da će tražnja za novim modelom „ajfon X“ biti ispod očekivanja u toku prvog kvartala 2018. godine.

Kako prenosi tajvanski dnevni list „Ekonomik dejli“ špekuliše se da će Epl smanjiti procenu prodaje modela „ajfon X“ u prvom kvartalu sa planiranih 50 na 30 miliona. Prilikom početka prodaje, u novembru ove godine, Epl nije objavio očekivanja o prodaji za prvi kvartal.

Sve to je dovelo i do jučerašnjeg pada akcija Epla za 3%, tj. na njihovu najnižu vrednost od avgusta ove godine. Pojedini analitičari takođe predviđaju isporuku od svega 25 miliona jedinica i navode da je slabo intersovanje pre svega posledica odbojnosti potrošača prema visokoj ceni koja nije praćena interesantnim inovacijama.

Kako Rojters navodi, i pored zabrinutosti zbog kretanja cena akcija u tehnološkom sektoru do koje je u značajnoj meri došlo zbog pada akcija Epla, svetske cene akcija su porasle pre svega na osnovu porasta tražnje za berzanskim robama (npr. bakra zbog velikih narudžbina iz Kine), što je znatno ojačalo očekivanja za snažnu globalnu ekonomiju u 2018. godine.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − nine =