MMF korigovao očekivanja o privrednom rastu Srbije

Međunarodni Monetarni Fond je korigovao svoju procenu rasta ekonomije Srbije na 2,0% (u odnosu na prethodno očekivani rast od 3,0%). U obrazloženju se kao glavni razlog usporavanja rasta navodi podbačaj u proizvodnji električne energije u prvoj polovini godine, koji je bio uzrokovan sušom.

Istovremeno, potvrđeno je očekivanje da će rast u bruto društvenog proizvoda Srbije u 2018. godini iznositi 3,5%.

Dalje se navodi očekivanje da će prosečni rast potrošačkih cena u Srbiji iznositi u toku 2017. godine 3,1%, dok bi u toku 2018. godine on trebao da bude 2,7%.

Deficit tekućeg računa Srbije, računat učešćemu u bruto društvenom proizvodu je projektovan na nivou od 4,6% u 2017. godini i 4,2% u narednoj godini.

Istovremeno se očekue da će se bruto dug Srbije u 2017. godini smanjiti na 67,1% BDP sa 73,1% u 2016, godini. U toku 2018. godine se očekuje dalje smanjenje na nivo od 64,5% BDP.

U obrazloženju se navodi, da je ekonomska aktivnost u toku ove godine bila snažna zahvaljujući oporavku privatne potrošnje i značajnim stranim direktnim investicijama. Istovremeno, ubrzani su napori za rešavanje strukturnih slabosti. Suficitarno finansiranje budžeta je nastavljeno. Sve navedeno, uz smanjivanje zaduživanja u kombinaciji sa ekspanzivnom monetarnom politikom, doprinelo je rastu. I dalje niska inflacija ojačala je realne prihode. Kao rezultat toga, javni dug je značajno opao a spoljne slabosti su umanjene.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 5 =