Godišnji rast BDP u Srbiji tokom 2017. 1,9%, a inflacije 3%

Republički zavod za statistiku je objavio procenu da će rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji tokom 2017. godine iznositi 1,9%, a godišnji rast inflacije u istom periodu 3%.

Na konferenciji za novinare, 29.12.2017. godine, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) Miladin Kovačeviće, je istakao da bi rast BDP iznosio bar 3%, što bi bilo u skladu sa projektovanim budžetom, da nije bilo uticaja suše koja je umanjila poljoprivrednu proizvodnju za 10%. Takođe je naveo i negativan uticaj proizvodnje u energetici, rudarstvu i proizvodnji električne energije. Slabe rezultate u navedenim sektorima kompenzovala je prerađivačka industrija sa rastom od 7% dok se očekuje da rast industrijske proizvodnje bude 3,9%.

Takođe je izneo svoje mišljenje da se: „Ekonomska dinamika vidi se iz drugih pokazatelja“, kao što su: izvoz, industrijska proizvodnja i investicije. Dodao je i da će rast bruto investicija u osnovna sredstva u toku 2017. godine biti 5,3 odsto.

Prema proceni RZS nivo inflacije od tri odsto posledica kretanja cena poljoprivredenih proizvoda i povećanja cena struje i naftnih derivate. Kovačević je takođe rekao da procena spoljnotrgovineske razmene pokazuje rast izvoza od 13% i rast uvoza za 14,2% u 2017. godini u odnosu na prethodnu godinu. Zbog toga, očekuje se da deficit spoljnotrgovinske razmene neće prevazići 8% BDP, a tekući deficit 4%, što skupa ukazuje da je spoljnotrgovinska razmena ušla u zonu koja se ne smatra rizičnom sa stanovišta makroekonomije.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, povećana je zaposlenosti i smanjena nezaposlenost. Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu 2017. godine iznosi 48,2 odsto, a stopa nezaposlenosti 12,9 odsto. Procenjeno je da su zarade bez poreza i doprinosa u 2017. godini, u odnosu na prethodnu godinu nominalno veće za 4,1 odsto, a realno za 1,1 odsto.

Prema podacima RZS, promet u trgovini na malo beleži porastao je realno za 4%, a u trgovini na veliko za 7,8% u tekućim cenama.

Kovačević je takođe naveo da vrednost izvedenih radova u gradjevinarstvu u 2017. godini beleži realni rast od 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2017. godini zabeležen je realni rast od 7,8 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 10,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Sektor saobraćaj i skladištenje ima procenjeni rast fizičkog obima od 9,9 odsto, a oblast telekomunikacija rast od 1,2 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =