Francuski „Vinci Airport“ dobio koncesiju za aerodrom Nikola Tesla

Agencija „Tanjug“ prenosi navode da je Francuska kompanija „Vinci airports“ pobedila na tenderu za dobijanje koncesije za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“. Ista kompanija upravlja sa 35 aerodroma u sedam država i opslužuje godišnje 132 miliona putnika. Beogradski aerodrom je 2017. godine koristilo više od 5 miliona putnika a očekuje se da će taj broj u narednih 10 godina porasti na 14 miliona.

Stručni tim za dodelu koncesije za Aerodrom „Nikola Tesla“ izabrao je kao najbolju, ponudu Francuske kompanije „Vinci airports“, a ostale ponude su dostavili:

  • švajcarsko-francuski konzorcijum „Zurich Airport“ sa kompanijama „Eiffage“ i „Meridiam Eastern Europe Investments“,
  • indijsko-grčki konzorcijum „GMR Infrastructure ltd“ i „Terna“,
  • južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum „Incheon international Airport corporation“, „Yatirimlari ve Islatme“, „VTB capital infrastructure“.

 

Koncesija se dodelju na period od 25 godina. Predmet koncesije je finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma kao i obavljanje delatnosti operatera aerodroma.

Saznaje se da je saglasnost za navedenu odluku već dala i Vlada Srbije, koja je vanredno zasedala. Nakon sednice Vlade, očekuje se i zasedanje Nadzorni odbora Aerodroma „Nikola Tesla“, koji treba da razmotri i potvrdi odluku Vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, ponuda francuske kompanije iznosila je 501 milion evra, uz preuzimanje investicione obaveze u iznosu od 732 miliona evra. Takođe se očekuje da godišnja taksa na koncesiju iznosi i do 16 miliona evra.

Javnost će o konačnoj odluci, o tome koja je kompanija i pod kojim uslovima dobila koncesiju, obavestiti sutra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + ten =